Neden SIP, H.323 ‘den daha iyidir

voip
H.323 protokolü uzunca bir zamandır video konferans endüstrisinde öncelikli bir haberleşme teknolojisi olarak yer almasına rağmen pazar istatistikleri gösteriyor ki günümüzde SIP haberleşme protokolü Polycom ve Cisco gibi bir çok önemli üretici tarafından da desteklenerek yükselen bir popülariteye sahip olmakta.

Bu yorumda biz bir video konferans yazılımı olarak SIP haberleşme protokolünün H.323 ‘e göre farklı özelliklerini dikkate alacağız.

Ana soruyu cevaplamaya çalışacağız – “Internet üzerinden bir video konferans oturumu organize etmek için ne tip bir protokol daha umut vericidir ?”.

H323, bir bilgisayar ağı üzerinden sesli ve görüntülü iletişim sağlayan bir dizi protokolü tanımlayan, ITU-T (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından belirlenen bir dizi standarttır. H323 nispeten eski bir protokoldür ve günümüzde SIP – Oturum Başlatma Protokolü onun yerini almaktadır. SIP’in avantajlarından biri daha çok daha basit olması ve servis ( QoS ) kalitesi gibi ayarlara ihtiyaç duymamasıdır.

H.323 standardı IP protokolü kullanma talebini gerektirmez ama tüm uygulamalar bu protokol tabanlıdır.

TrueConf Server ÜCRETSİZ SIP ve H.323 protokollerinin her ikisini de destekler.

H.323 desteği şu anda BETA versiyon olarak uygulanmaktadır. Bugün itibarı ile H.323 BETA versiyonumuz sadece bazı Polycom terminalleri ile sorunsuz olarak çalışmakta ama  desteklenen güncel marka ve modellerin listesi siz kullanıcılarımızın talep ve yönlendirmeleri doğrultusunda her geçen gün artmaktadır. TrueConf Server yazılımını kurduktan sonra eğer diğer marka   ( Polycom / Cisco / Avaya / Lifesize vs.. ) bir donanımsal video konferans cihazını H.323 üzerinden birlikte çalıştırmak istediyseniz ve sonuç alamadıysanız lütfen web sitemiz üzerinden talebinizi bir TICKET açarak (http://trueconf.com/support/technical-support.html ) bize bildiriniz ya da yerel yetkili iş ortağımız ile görüşünüz.

SIP (Session Initiation Protocol) multimedya içerik değiş tokuşu dahil ( video ve audio konferans, hızlı mesajlaşma, çevrim içi oyunlar ) kullanıcı çevrim içi oturumu teşkil etme ve sonlandırma işlemini tanımlamayan bir transfer protokolüdür. Bu protokol Internet Engineering Task Force ( IETF ) ve IETF MMUSIC Working Group in RFC3261 tarafından geliştirilmiş ve standardize edilmiştir.

H.323 ile birlikte, SIP teknolojisi de Voice over Internet Protocol (VoIP) ‘ünün içerisindedir.  Şu anda H.323 IP telefon haberleşmesinin yerini yükselen bir hızla SIP telefon haberleşmesi almaktadır.

www.infonetics.com raporuna göre ev ve ofis kullanıcıları dahil global VoIP telefon servisleri toplam pazarı bir önceki yıla göre %9 artarak 2014’de 63 milyar $ seviyesine ulaşmıştır.

Infonetics tahminlerine göre VoIP pazarı 2017 yılında toplam 82.7 milyar $ büyüklüğüne ulaşacaktır.
Entroncamento SIP

SIP ve H.323 Karşılaştırması

SIP ve H.323 her ikisi de 1996 yılında kabul edilmiştir. SIP için son RFC3261 2002 yılında onaylanmıştır, H.323v6 2006 yılında onaylanmıştır. Buna rağmen SIP hala yeni RFC’ler geliştirmeye devam ederek işlevselliğini arttırmaktadır. Örneğin SIMPLE ( hızlı mesajlaşma ) ve DualVideo.

H.323 ideal uygulama koşulları içinde bit alanlarında çalışır ( çevrim içi değil ) ve network trafiğinden SIP’e kıyasla tasarruf eder. Buna rağmen modern koşullarda geniş bant internetin hızla yayılması bu avantajı pek de önemli kılmıyor.

SIP, OSI modeli için bir uygulama katmanıdır.

SIP protokolünün altında yatan temel prensipler:

SIP insan tarafından okunabilir bir protokoldür, öyleyse SIP’i yazılım olarak geliştirme ve desteklemek daha H.323’den daha basittir. Google Trends bilgisi bu protokolün popülaritesini onaylamaktadır.
SIP e H.323 a comparação do Google Trends

SIP tamamen H.323’ün yerini alabilir mi ?

Evet ve hatta bundan daha fazlası ! Her H.323 uzantısının anlaşması gereken bir SIP uzantısı vardır. Session Initiation Protocol’ü saygı gösterilecek şekilde daha esnektir ( örneğin yeni bir alan eklediğinizde, eğer anlamayan birileri varsa, basitçe görmezlikten gelinir). Büyük donanım çözümleri her ikisini de destekler.

Bununla birlikte, SIP’e geçiş çözümleri arasında farklı üreticilerin çözümleri arasında uyumsuzluk sorunları (fonksiyonel düzeltmeler sırasında) her derde deva değildir. Bu sorun H.323 dahil video konferans piyasasında her protokolde doğal olarak vardır.

Üreticiler özellikle tescilli uzantı uyumlulukları ile ilgilenmezler. Tamamen uyumlu ürün olması yönünde çabaları yoktur, ancak gene de maksimum uyumluluğu yakalamayı denerler. Bunun iyi bir örneği olarak Microsoft Skype for Business : CIF’de SIP bağlantıları teorik olarak olması gereken olasılıklardan çok daha sınırlıdır.

En önemli noktalardan biri iletilen verilerin güvenliğini sağlamaktır. RFC 3261 bölümlerinden biri SIP güvenlik kaygılarına adanmıştır. TLS üzerinden Trafik sinyal şifreleme taşıma katmanında mümkündür. Buna ek olarak, standart bir SIPS , SIP üzerinden veri aktarımı güvenli ek anlaşmalarla empoze eder. Multimedya içeriği için SRTP şifreleme protokolü kullanılır.

Özetleyelim

H.323’e göre çok daha kolay bir uygulama olması itibari ile günümüzde mevcut VOIP donanımlarının çoğu SIP standardını izler. Ağ geçitleri ile internet üzerinden klasik telefon santralleri ile bağlantı yapılabilir ( PABX )